East Illustrative Section

East Illustrative Section

 West Illustrative Section

West Illustrative Section

PROJECTS   >   EDUCATION


ST PIUS
In collaboration with Silk Consulting

Location: Enmore
Client: Sydney Catholic Schools
Project dates: 2017

The project scope was to develop a landscape plan for a primary school in the inner west neighbourhood of Enmore that could provide an active, flexible space for play. The existing playground is located behind the school, adjacent to the priory and light industrial warehouses. The existing layout is a disjointed series of small play zones defined by low walls and edges. Elements including cricket nets and play equipment were in poor condition and three very large trees were the most significant site features. 

Gallagher Studio developed a concept design that reconfigured walls and edges to create a single unified playground. An interactive play wall provides a new edge to the western boundary adjacent to the factory sheds. The wall is comprised of coloured bricks with interactive features including climbing holds and grips, basketball hoop and recessed niches to provide play opportunities. Under the established trees, a custom structure provides play in the tree tops. This structure comprises multiple elements including a cubby house, nets, slide, fireman’s pole, nets, cables, and monkey bars. Where possible, gardens are provided under trees or to playground boundaries to provide greenery, seasonal colour, and informal nature play zones. 

 Concept Diagrams

Concept Diagrams