Section of the Harvest Terrace, Fallen Fruit Walk and Fallen Fruit Garden

Section of the Harvest Terrace, Fallen Fruit Walk and Fallen Fruit Garden

 Park Structure Diagram

Park Structure Diagram

PROJECTS   >   PARKS AND URBAN SPACES

MULGU PARK

In collaboration with Alluvium

Location: Green Square Urban Renewal Area
Client: City of Sydney
Project dates: 2015

Gallagher Studio was commissioned by the City of Sydney to develop a new park, in the Epsom Park precinct. Mulgu Park is one of a range of regional and local parks to be developed in the Precinct and the design brief identified the park as a backyard for local residents. 

The design concept was conceived in response to the historical and cultural associations of food harvesting in the precinct, as well as the increasing focus on food production and gleaning in urban areas. The importance of social interaction through community food gatherings and eating was used to develop a “shared fruit park”. 

The design integrates subtle variations on a traditional park through the integration of gathering and food harvesting spaces. The structure incorporates a central lawn space with a north facing paved terrace, with a grove of trees, shade canopy, seating as well as a large scale communal table. On the western, northern and southern boundaries of the park, a series of vibrantly coloured raised garden beds incorporate native and non-native fruit and nut trees. The fruit theme is expressed in park features, such as in the laser cut canopy incorporating a fruit stencil pattern and in decorative garden ‘fruit”  light globes, which glow pink, depending on seasonal changes to indicate that the fruit is ripe. Paved shareways are located on the northern, southern and eastern boundaries of the central lawn.

 View of Mulgu Park

View of Mulgu Park